
 

 

 
BETWEEN:    
 
 
    CARLETON UNIVERSITY 

 
        (‘THE EMPLOYER) 

 
      - and - 
 
 
    CARLETON UNIVERSITY ACADEMIC   
    STAFF ASSOCIATION 
 
        (“CUASA”) 
 
 
 
 
  AND IN THE MATTER OF GRIEVANCES  
  FILED ON BEHALF OF SAM BOTTOMLEY 
 
 
 
 

SOLE ARBITRATOR  O.B. SHIME, Q.C. 
 
 
 
 
APPEARANCES: 
 
 
 
  JAMES K. MCDONALD  Counsel and others 
       for the Association 
 
  STEPHEN BIRD   Counsel and others 
       for the Corporation 
 
 
 
 
  A hearing was held at Ottawa in this matter on 
     November 6, 2009 
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SUPPLEMENTARY AWARD 

 
 
 An earlier award concerning the Grievor’s sick leave benefits was issued on 

March 16, 2010. 

 

 The Association had also argued that the Grievor was entitled to accrue pension 

service after June 30, 2008.  Article 20.5(a) of the Collective Agreement, provides that 

legitimately ill employees shall be entitled to receive full salary and “other benefits” for a 

period of one hundred and eight (180) calendar days or until benefits under the Group 

Long Term Disability Plan come into effect, whichever may be the shorter of the two.  

Accordingly, it is necessary to determine whether the accrual of pension service is an 

“other benefit” to which the Grievor is entitled. 

 

 The Association referred to the CLASA Benefits Booklet in support of its 

submissions.  However, that booklet contains a “Disclaimer”, that the booklet is subject 

to the actual plan documents, the Collective Agreement, and University Policy “which 

will prevail in the event of a discrepancy”.  Accordingly, I now turn to the relevant 

provisions of the Retirement Plan which is the prevailing document for the purposes of 

the arguments advanced. 

 

 The Carleton University Retirement Plan provides as follows: 

 Preface 

 “Unless stated otherwise, the terms of the Plan as restated 
shall apply to Members who retire, terminate employment 
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or die on and after July 1, 2003 and the benefits of 
Members who retired, terminated employment or died prior 
to this date shall be determined by the terms of the Plan in 
effect at the time of that event.” 

 

  Section 1 – Definitions 

 1.14 “Employee” shall mean: 

 a) a regular full-time continuing employee of the    
 University; 

 d) a full-time or part-time employee with a term  
  appointment of 12 months or more; 
 

1.21 “Member” shall mean an Employee who has become  
 entitled to participate in accordance with the provisions 
 of the Plan, and remains entitled to benefits hereunder. 

 

 Article 4.01 of the Plan provides for “Required Contributions by the Member”, 

while Article 4.05 provides for “Contributions by the University” “on behalf of each 

Member”.  It is important to note that Article 4.05 also provides for contributions “in the 

case of a Member who, by reason of Total Disability, is in receipt of long-term income 

contribution benefits under a plan contributed to or sponsored by the University…” 

 

 Article 40.8 of the Collective Agreement is sufficient in scope to incorporate the 

Retirement Plan into the Collective Agreement and, accordingly, Article 20.5 must be 

read in conjunction with or reconciled with the provisions of the Retirement Plan. 

 

 When the Grievor first became ill and accessed the sick leave provisions he was 

an employee whose entitlement to sick leave crystallized at that time, and, as a result, and 

for the reasons stated, became vested, and therefore the Grievor’s sick leave entitlement 
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was extended for the full one hundred and eighty calendar days and beyond his 

termination date.  Under the Collective Agreement, however, as in those cases where 

employees have retired, but are entitled to pensions or other vested benefits, a vested 

entitlement does not alter the person’s status.  Thus retired, non employees may be 

entitled to vested rights.  In the present case, the Grievor’s employment was not extended 

beyond June 30, 2008 as the result of the vested sick leave benefit.  The Grievor’s status 

as an employee ended on June 30, 2008, in accordance with the University’s letter of 

November 16, 2007, and accordingly, the Grievor was not an employee within the 

meaning of the definition of employee under the Retirement Plan.  Since the Grievor was 

no longer an employee, he also does not fall within the definition of a “member” within 

the meaning of the Retirement Plan who is entitled to participate in the Plan or entitled to 

benefits under the Plan.   

 

 Further, a vested right is a right that is not contingent. While the sick leave benefit 

had crystallized prior to the Grievor’s termination date and was settled or fixed, the 

accrual of service in the pension plan is contingent on the Grievor being an employee.  

After reading Article 20.5 in conjunction with the Retirement Plan, I determine that the 

Grievor’s employment had ceased and the accrual of service in the pension plan was not 

a vested entitlement because it was contingent on his employment continuing and his 

being a “member” under the Plan.  Therefore, it was not an “other benefit” to which the 

Grievor was entitled within the meaning of Arcitle 20.5 of the Collective Agreement. 
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 Further, Article 4.05 requires contributions in the case of a “Member” who by 

reason of Total Disability is in receipt of long-term income contribution benefits.  Since 

the Grievor is no longer a Member, he is not entitled to accrue service under the Plan.  In 

my view, Article 4.05 is limited to persons who are in receipt of Total Disability benefits, 

but who retain their status as employees. 

 

 In the result, the Grievor’s claim to accrue pension service is denied. 

 

  DATED at Toronto, this 29th day of June, 2010. 

 

 

            
       Owen B. Shime, Q.C. 
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